Sådant jag ätit januari - februari

Pannkakor med vispad grädde, nutella och färska hallon. Brötchen med lax och färskost, paprika.

Blandsallad med bästa dressingen någonsin. Potatismos, hälleflundra och pilgrimsmusslor med saffranssås.

Pasta med tomatsås och (om jag inte minns det fel) torsk.

Yoghurt med knuspermüsli och färska hallon, brötchen med ost och en kopp té.

Yoghurt med knuspermüsli och färska hallon, brötchen med ost och gurka, kokt ägg och två chokladbollar.

Ris á la Malta, brötchen med ost och ett glas multivitamindryck. (Inte min bästa frukost någonsin, nej.)

Helstekt marulk med ris samt paprika-tomat-sås och en gräddtimjansås.

Pannkakor med grädde, nutella och banan samt några med äppelmos, kanel och lite grädde.

Brötchen med ost och gurka, samt en skosbärssmoothie.

Kidneybön-champinjonsås med pasta och en ananans-kokossmoothie.

Avokado-choklad-plättar, vispad grädde med vaniljyoghurt samt bananslantar.

Kryddiga linsbiffar med jordnötssås och ris.

Soyakorv-rödlöks-äggröra med ost-knäcke och en jordgubbsactimel.

Pannkakor med grädde, nutella och bananslantar samt ett klyftat äpple, och ett glas färskpressat apelsinjuice.

Gratinerade spenat-tortellinis i purjolökssås samt gurkskivor och rödlök i Werners bästa dressing.


(Jag vet att både torsk, hälleflundra och marulk är rödlistade/starkt hotade fiskarter. Jag skulle aldrig själv köpa dessa sorter själv, men jag äter det jag blir bjuden på - istället för att slänga maten.)

Lite av det som nyligen flyttat in i min garderob


Dessa tre skönheter (utseendemässig och ha-på-sig-mässigt) är numera i min ägo. Den mörkturkosa hittade jag i denna etsyshop och kände att den var ganska exakt vad jag letat efter i vardagsklännings-väg. Och då fick den gröna med vit krage liksom hänga på. Den svartvitrandiga, som jag stod i femtio minuter i kö för att testa, är från Primark.

(Och detta med att ta foton på själv är jag varken särskilt bra eller van vid.)

Imorgon tar jag tåget till Berlin för att träffa Camilla och Björn! Där blir det förhoppningsvis veganmat i mängder, drinkar och kanske någon flohmarkt. Kan knappt förstå att det är hela två år sedan jag senast besökt staden!

Avokado-choklad-plättar

Avokado är en av världens bästa grejer. Choklad likaså. Plättar/pannkakor är alltid lika kul att äta. Dessa tre i kombination blir så himla gott - och nyttigt! Och så är det superenkelt att göra.

För två personer
En större mogen avocado (eller kanske 1,5-2 små)
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk kanel
1 krm salt
Ev 1 msk socker/honung
1,5 dl yoghurt/keso (eller hälften av varje)
0,5-1 dl mjöl av valfritt slag
Ev. hackad mörk choklad

Mosa avokadon i en bunke. Det gör inget om det blir några större bitar kvar. Blanda ner yoghurten/keson (vilket du nu valt), kakao, bakpulver, salt, socker/honung och mjöl (och den hackade chokladen). Kläck sedan i ägget och blanda allt ordentligt. Grädda sedan på medelvärme i ett plättjärn eller klicka ut cirka matskedsstora plättar i en stekpanna.

Tips på tillbehör:
Bananslantar + vaniljyoghurt (eller naturell yoghurt/keso med vaniljpulver) och kokos.
Testa att mixa en banan, två matskedar yoghurt/keso och en matsked (osötat) jordnötssmör.
Vispad grädde blandad med yoghurt eller keso + hallon.
Banan, jordnötssmör, hallon och jordgubbar är ju givna kombinationer med choklad. Så välj och vraka och hitta på!


Inspirerad av receptet härifrån.
Och detta går att utveckla och leka med i evigheter (som med alla recept!) Så stirra er inte blinda på det jag skrivit ovan utan låt er bara inspireras av det; gör nyttigare, onyttigare, sötare, mer, mindre och ta så mycket av allt att det blir en tjock smet.

Guten Appetit!

(Boktips) I read when nobody see

Sen tar vi Berlin av Moa-Lina Croall
Jag tror jag läst den här boken tre eller fyra gånger. Moa-Lina skriver helt fantastisk och karaktärerna i den här boken känner så mycket att det färdas ut genom pappret, in i fingrarna och rakt in i ens hjärta. Boken handlar om sorgsna Lou som inte klarar av den stillastående vardagen, så hon flyr till Berlin med sin bästa vän Julia. Där flyttar de in i ett ockuperat kvinnohus och där lär Lou känna Sarah. Deras kärlek är krånglig och de båda är trasiga rakt igenom hela själen, och samtidigt glider Lou ifrån Julia mer och mer.

Sputnikälskling av Haruki Murakami
Detta är min favoritbok av Murakami, av de jag läst. Hans skriftspråk är helt fantastiskt och de små allmänna klokorden han lyckas väva in i sina historier får mitt hjärta att hoppa i otakt. Sputnikälskling handlar om Sumire som blir kär i affärskvinnan Myu och allting berättas av en person nämnd K - som är olyckligt kär i Sumire. Plötsligt en dag försvinner Sumire och K och Myu blir tvugna att lära känna varandra, för att reda ut vart hon kan tagit vägen.

The Fault in our Stars av John Green
Den första boken av John Green som jag läst, tänkte att mannen var värd en chans efter all hype kring honom. Första sidan fångade min uppmärksamhet, ett kapitel in i boken och jag var fast, sista halvan sträckläste jag till klockan halv tre på natten. Boken handlar om sextonåriga Hazel, sjuk i cancer, som under ett supportgruppsmöte träffar Augustus. Historien kretsar kirng hur deras relation och liv utevcklar sig. Det låter kanske lite som ett klyschigt ämne men jag tror att de är de små sakerna som gör den här berättelsen helt fantastisk.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Ajvide Lindqvist är en av mina absoluta favoritförfattare och den enda vars böcker jag egentligen anser passar bättre att uppleva på ljudbok. Detta främst för att han läser dem själv och han gör det med sådan perfektion att historierna han vill berätta blir levande till varje detalj. Människohamn har jag dock bara läst men den skrämmde upp mig till den grad att jag inte riktigt kunde sova på ett par veckor ändå. Boken handlar om Anders som två år tidigare förlorade sin dotter Maja under en skidtur över isen. Spårlöst försvunnen. Han återvänder till ön där han vuxit upp och hela historien trappas upp med uråldriga mysterier och övernaturliga inslag.

startsidan  



RSS 2.0