Förortsfrukost

.0080


Tell you miserable things after you are asleep

Just nu sitter jag på tåget mot den svenska huvudstaden. Sju timmar jag tänker spendera med brevskrivning och lite serietittande. Om två dagar är det dags för årets första konsert, men först ska jag dricka té och klappa på vinyler hemma hos världens bästa Camilla!

Jag tänkte.. eftersom jag bjudit så himla mycket på mig själv på senaste tiden (eller, det gör jag ju alltid) så skulle det vara fint att veta lite mer om er som hittat till mitt, från början, lite hemliga tillhåll. Så, berätta gärna om dig själv (eller vad som helst) - hur mycket eller lite du vill!


Orðlaus II

nyredigering från


Ett väldigt bra sätt att vakna på


Jag tycker om att vakna av att vintersolen hittat den medvetet stora springan mellan mina gardiner. Att det första man ser när man öppnar ögonen är luftdammet som virvlar runt och dansar i den lite instängda sömntunga luften.


Såndär fototävling

Bestämde mig för att testa på att vara med i en såndär fototävling igen och hittade Carolines blogg där man har en chans att vinna valfritt pris från tvspelsweb.se! Urbra tycker jag, då jag är i stort behov av en reflexskärm och tänkte att det här fotot kanske behövde få lite mer uppmärksamhet.Det där med att tänka på sin kroppsform

Hittade via den här (fantastiskt bra bloggen) in till den här, otroligt lärorika, bloggen! Jag har en känsla av att jag läst den tidigare men just ikväll gjorde den väldigt mycket större intryck på mig. Den går ut på att helt vanliga personer skickar in foton på sina kroppar, med vikt och längd angivet, för att visa hur en riktigt icke-photoshopad reklamkropp ser ut. Jag själv har alltid tyckt att jag varit lite rund och mullig, fast har på senare år accepterat att det är så det är. Visst, jag har dagar då jag älskar min kropp; att jag har smala axlar och små bröst, en synbar midja och snygga ben. Fast oftast känner jag mig stor och klumpig, och skäms över att behöva köpa storlek fyrtio i många klädersplagg Men nu ser jag foton på andra, som har samma längd och vikt som mig, och tycker deras kroppar är snygga - precis sådär som jag vill se ut!

Är det inte underligt, vilken skev självbild man ofta har? Det spelar som liksom ingen roll hur ofta andra påpekar och ger komplimanger för ens kropp, man ser ändå bara bristerna. Men vet ni, för min del ska det bli ändring på det! Jag ska sluta tänka att jag behöver gå ner fem kilo och jag ska börja älska mina höga höfter och mjuka mage. Egentligen är jag faktiskt väldigt snygg.


(Och det är här jag tänkte ha ett foto eller två på mig själv, men tydligen är jag himla dålig på att fotografera mig själv - och andra är det också, så det får bli lite kursiv text istället.)

Bite my lip, fall asleep (svar på frågor del II)

Bästa bok + film + minne?
Bok: Sputnikälskling av Haruki Murakami, tror jag. Klyschigt nog.
Film: Lord of the Rings-triologin!
Minne: Första gången jag såg Coldplay. Den kvällen var helt.. jag vet inte ens hur jag ska beskriva det. Eller den långhelgen när jag var i Norrbotten för första gången för att träffa min dåvarande pojkvän.


.0103


Vad tycker du om för filmer, böcker, bloggar?
Jag tycker om amerikansk independent och naturfilmer. När det kommer till böcker gillar jag lagom med fantasy eller sådana som är skrivna på ett sådant sätt att man mest vill citera hela boken, för språket är så underbart. Bloggmässigt läser jag gärna fina textbloggar eller fotobloggar, och så tycker jag om vissa matbloggar. Annars är den ultimata bloggen faktiskt Underbara Clara.

Vilken Harry Potter-bok har du läst flest gånger?
Tror jag läst alla ungefär lika många gånger men.. den tredje (Fången från Azkaban) var mitt favorit ett tag så den har jag kanske läst en eller två gånger mer än alla de andra.


Vilken är din absoluta favoritlåt?
Oh, favoritlåtar är så svårt eftersom låtar oftast går i perioder. Mina mest spelade på last.fm är Transatlanticism, Brigdes, Wish you were here och Gospel. Fast egentligen tror jag att Shine on you crazy diamond part I – V är det absolut bästa mina öron någonsin kommer nås av.


Vilken är din absoluta favoritskiva någonsin?
- Silent Shout, med the Knife eller The Suburbs med Arcade Fire. Fast sen finns ju The Wall av Pink Floyd som är ett rent mästerverk, och Dark Side of the Moon ger mig alltid lika mycket rysningar.


Vilken är den mest geniala låten som någonsin har skrivits?
- Shine on you crazy diamond part I – V av Pink Floyd, eller någon av alla Sigur Rós låtar (jag lägger nästan aldrig titlar på minnet).


Om du bara fick lyssna på en låt resten av ditt liv, vilken skulle det vara och varför!?
Samma låt jag nämnt några gånger nu: Shine on you crazy diamond part I-V. Varför: den är tretton minuter lång och fem låtar i en, så det blir som en hel fantastisk liten historia och mini-ep.


Du får annordna en festival, du får välja vilket band som helst (som fortfarande håller på). En headliner per dag (tre dagar), vilka väljer du?
- Oh, man måste ju ha en den perfekta kombinationen av headliners. Och sen känns det som att headlinernas betydelse är i relation med hur line-upen är i övrigt men.. jag kör ändå!
Torsdag: Radiohead. Jag tror de skulle göra en utmärkt avslutning på första dagen.
Fredag: Sigur Rós. Och de ska spela sent, och det ska vara stjärnklart.
Lördag: The Knife. Perfekt avslutsakt på en drömfestival. Spara det allra bästa till allra allra sist.


Utan att googla: Vet du vem Paul Simonon är?
Kan börja såhär: Är ungefär sämst på namn. Så, Paul Simonom – är det inte han från Kiss? Haha. Okej.. nu har jag nog gjort bort mig rätt rejält för varför skulle du fråga om honom?! (En googling senare: Hahah, okej.. The Clash – var ju inte helt fel ute i alla fall? (Han från Kiss hette visst Gene Simmons.))


Om du fick välja att vara född ett annat årtal, vilket skulle det vara?
Specifikt årtal vet jag inte riktigt men skulle inte tackat nej till att vara tonåring under sextiotalet! Eller varit född så man hade kunnat få chansen att se Beatles och Pink Floyd live…


Det finaste du vet är..?
Att få se någon man tycker mycket om, få se sin favoritmusik live. Se den där obeskrivliga lyckan i personens ögon och den där utstrålningen om att livet är vackrast såhär. Helt... otroligt fint. Fast det finaste som finns är nog  i allmänhet ändå bara att se någon vara lycklig. (Och så djurbäbisar såklart!)


Din mest magiska upplevelse?
Konsertmässigt: Sigur Rós på way out west 2008. Jag stod och rös i en timme.
Känslomässigt: jag, en pojke och en tretton minuter lång låt (som finns ungefär fångat här).

 

Sigur Rós -08


Var spenderar du helst en perfekt sommarnatt?
I Norrbotten, med midnattssol. Minus alla mygg, allra helst. Eller vid vattnet, hemma hos min mormor i Sparreholm.


Hur bra är nattpromenader på en skala 1-5?
Fem, enkelt! Jag spenderade ungefär varannan natt hösten nollsju med sådana. Skulle gärna promenera oftare om nätterna nu med men.. jag är för feg.


Har du varit kär och isåfall, i hur många?
Jag har varit kär sådär på riktigt en gång, fast jag har varit väldigt förtjust i en ungefär tre stycken.


Har du någon pojkvän?
Nej, och ingen flickvän heller. Jag har inte riktigt lyckats falla för någon så pass mycket.


Vad hände mellan dig och pojken som bodde långt upp i vårt land? (för personlig fråga, kanske?)

Avstånd och omständigheter släckte känslorna. Något sådant tror jag hände, tillslut. Efter några väldigt fina månader.


Vad brukar du göra när du är olyckligt kär och inte vet vad du ska göra?
De gånger jag varit olyckligt kär och inte vetat vart jag ska ta vägen med alla skärande känslor brukar jag.. Ringa en vän, eller skicka ett textmeddelande till någon som jag vet kan bädda in mitt hjärta i mjuka fina ord. Och så ibland brukar jag lyssna på musik som gör att det gör ännu lite ondare så jag kan skrika ner lite av smärtan i kudden, så att den får försvinna lite mer fysiskt. Och så försöker jag skriva.


Vad har du för drömmar? (alltså i livet, inte som när du sover hehe.)
Jobba med något där jag får hjälpa människor i deras vardag, bo i ett fint hus med stora fönster och ett stort kök (tänk Underbara Claras) med någon som klarar av mina dåliga sidor. Resa till alla världsdelar och se så många vilda djur jag bara kan. Jag vill se en blåval på nära håll och så önskar jag att vi människor en dag ska sluta utrota alla fina djur som finns (eller ja, sluta med alla typer av dumheter mot moder natur, som vi inte har något rätt att göra).


Vart skulle du helst vilja bo i hela världen?
Den engelska landsbygden i ett gammalt hus, men med rätt nära till en större stad och kusten! Efter att ha spenderat många eftermiddagar med ”En plats på landet” så ja.. är det svårt att inte drömma om det.


Vad är bäst: västkust eller östkust?
Har förut aldrig fastnat något för Göteborg men har på senare tid faktiskt fattat tycke för staden. Men såhär då: söderut gillar jag västkusten – norrut är det östkusten som gäller (kanske för att det bara finns kust åt öster där, heh?)


Tycker du om att baka?
Jag älskar att baka (och laga mat)! När jag var yngre ville jag bli bagare eller konditor.


Gillar du te?
Jag tycker mycket om té! Helst lite kryddigare, med lite honung i och kanske kanske lite mjölk.


Vilken är den bästa glassmaken?
Vanilj. Anledning: Jag kan ha vad som helst som tillbehör utan att smakerna skär sig. Om de är kulglass gillar jag citron (lemon curd) och hasselnöt.


Får det lova att vara lite julmust?
Bara det är lantchips till!


Vilket är det bästa sällskapsspelet?
Alfapet!! Eller det där när man ska gissa vem man är – virrpanna, heter det så? Eller sådana där spel när man ska gissa vad saker är, via hel underliga beskrivningar.


Har du någonsin samlat på kapsyler?
Ja, faktiskt! I lågstadiet hade min skola (eller om det var hela Norrköpings lådstadieklasser?) någon slags tävling där de som kunde samla in flest kapsyler vann. Minns inte vad, minns bara alla de där jättejättemånga kapsylerna vi hade i klassrummet och hur det lät när man rörde runt med händerna bland dem.


Rangordna: Blogg, Facebook, Twitter, Flickr, tumblr, verklighet.
Alltså.. som vad som är bäst? Verklighet – flickr – blogg – tumblr – twitter – allt annat – facebook.


När kommer du och dricker te och lyssnar på vinyler med mig?
Förhoppningsvis om sådär två veckor - längtar som attan!


Vill du bli ihop med mig? Om inte, varför?
Alltså Zandra, mitt lilla honungshjärta, jag trodde vi redan var ihop?


Varför är du så fin?
För att kombinatinen av mina föräldrars gener kanske var rätt lyckad ändå. Och för att jag haft en himlans faslig tur med vänner på senare år, som hjälpt till att forma fram den jag är idag.


Varför blir det inte vår snart?
För att det behövs långa vintrar så att man uppskattar vårsolen extra mycket! Och för mig som tänkt flytta dit där det alltid är sådana här vintrar är det en rätt så bra förberedelse. (Fast ska jag erkänna är jag less på klumpiga vinterjackor och snö som knarrar obehagligt högt.)


.0972


Varför går tiden så fort?
Jag vet inte riktigt, kanske är det för att man gör så himla mycket saker så man inte hinner notera tiden? Och egentligen är det helt galet, för det är åtta månader sen jag tog studenten och bara om ett par dagar har jag varit bosatt i Norge en månad!


Vad är ditt tips om man inte har något att göra en dag?
Man måste inte göra något varje dag, har man varit igång en hel vecka tycker jag man gjort sig förtjänt av att bara se film och äta goda saker. Annars, om man vill göra något så ska man nog inte vara rädd för att ringa en vän och se om de kan och vill ses. Eller så boostar man sin kreativitet genom att pyssla, skriva, rita, sy eller vad man nu känner att man vill! Ett annat bra tips: skriv brev till mig!


Hur mår du idag?
Jag mår nog bra. Har lite lite hemlängtan dock. Eller, längtan efter att prata med och träffa någon utan att behöva försöka göra ett gott intryck, för personen känner mig redan så väl. Annars har jag en tendens till att krångla till det för mig men jag har bra vänner som är duktiga på att påminna mig om vad jag är värd - jag måste bara lära mig att blir lite starkare i mig själv, sjävständig stark kvinna. Lite som den här spellistan!

 


Helt galet vad många frågor jag fick ändå, det trodde jag inte! Känner mig himla larvig, som jag beter mig som värsta storbloggaren men ja.. Jag tänkte mest om ni som läser kanske ville lära känna mig lite bättre. Inte för att jag är så anonym men.. jag delar inte med mig om min varddag särskilt jättemycket. Nu lovar jag att ge er lite mer foton ett tag fram över, efter all text i de senaste inläggen!


Vad har du på hjärtat? (svar på frågor del I)

Hur gammal är du?
Jag är nitton år, och fyller tjugo i sommar.


Vem är du? (vet att en sån fråga är himla svår att svara på, men försök!)
Jag är en rätt skör person som i större sällskap inte alls gör mycket väsen ifrån mig. Men på tu man hand och med några få personer kan jag både vara galen, rolig och knäpp. Jag tror jag är en omtänksam person, jag lider rätt mycket av ”mamma-syndromet” – att jag ska ta hand om och hjälpa alla, och sätter ofta mig själv i andra hand. Just nu (och sen ungefär ett och ett halvt år tillbaka) är jag mest bitter, blundar för allt som kan innebära djupare och svårare känslor. Längtar efter någon som kan tycka om mig för hur störd jag är, men ser ändå mest bara svårigheterna i att ha någon så nära.


Dig själv med fem ord.
Obeslutsam, virrig, omtänksam, down-to-earth, matglad.

Vilka personlighetsdrag beundrar du allra mest? Vilka skulle du önska att du själv hade?
Personer som går sin egen väg, men samtidigt är väldigt sympatiska och medmänskliga.  Och sådana personer som är starka i sig själva, och har sin bestämda åsikter och inte låter sig utnyttjas. Sådana jag önska att jag hade själv: beslutsamhet, disciplin och en lite bättre självkänsla (min är inte dålig, men önskade den var större).

Sju saker du är bäst på.
Laga mat åt folk, känna mig hemma hos andra människor, vara vaken när jag borde sovit för flera timmar sedan, glömma vad det var jag skulle göra, bli flyktbenägen när saker bli lite jobbiga, inte kunna säga nej, skratta högt.

Hur länge har du fotograferat?
Jag köpte min första systemkamera i juli tjugohundrasju, men hade ägt en helt okej kompaktkamera ungefär ett år innan det så sen sommaren tjugohundrasex!

foto från feb -08

Nämn 3 saker du aldrig skulle klara dig utan.
Min dator (hemskt, men sant), musik och fyra personer.


Har du någonsin haft prestationsångest? Om ja, hur hanterar du det?
Jag har alltid haft en otrolig stark självkritik (som börjar bli bättre) men prestationsångest? Hm, jo.. När det kommit till skolarbeten har jag nog ofta känt att jag kunde gjort saker bättre. Och jag är inte alltid bra på att hantera saker, jag brukar alltid försöka intala mig själv att jag gjorde det bästa jag kunde - just då under de omständigheterna.

Hur kommer det sig att du valde att flytta till Oslo?
Min egentliga plan var att spendera nio till elva månader i London som au pair efter studenten, men jag gick via en byrå och hela proceduren drog ut väldigt mycket på tiden. Jag drog mig tillsist ur, av olika anledningar, och eftersom jag måste sysselsätta mig med något under våren så kändes Oslo som ett bra alternativ. Har gratis boende hos en släktning här så sparar rätt många tusen kronor i månaden där!

 

Vad gör du i Oslo och hur länge stannar du där?
Jag är här för att jobba, och har fått en anställning i en matbutik i deras färskvaruavdelning. Så det är mycket ost, kött och fisk under mina arbetsdagar och jag lär mig mycket. Som min plan ser ut just nu så stannar jag här till juni, sen vill jag nog tillbaka till Sverige. Fast, bara om jag vet att jag har ett jobb!

Framtidsplaner?
Bo här i Oslo ett par månader, för att tjäna pengar och allt såndant, och försöka få tag på ett sommarjobb i antingen Göteborg, Stockholm eller Norrköping. Blir det Göteborg eller Stockholm ska jag hyra en andrahandslägenhet över sommaren, jobba som attan och fara på minst tre festivaler (som det är planerat nu). Sen, i augusti så flyttar jag till Umeå och blir sambo med min bästa norrbottenbrud, och så ska jag börja plugga. Och så ska jag hinna resa lite också, åtminstone två Londonbesök och helst en resa ner till Berlin också! Håller tummarna för att jag ska kunna resa till Japan med!

Hur går det med jobbsökandet? <3
Har faktiskt fått en anställning i en matbutik, på deras färskvaruavdelning! Just nu är det bara en extratjänst men jag får jobba mycket ändå så det är nästan som en heltidstjänst! Men jag söker fortfarande fler jobbar, främst till sommaren, så jag kanske kan bo i någon trevlig svensk stad då istället.


Skulle du, jag och Zandra kanske kunna bli en trio och dela lägenhet någon gång? Typ Stockholm.
Gärna för mig! Vi borde hyra en två tillsammans i sommar eller så! Vore ett fint sätt att spendera sommaren på.


Kan du spela något instrument? Om ja, vad?
Nej, inga alls. Jag fick en gitarr i julklapp för ett par jular sedan och skulle börja ta lektioner men.. nybörjarlektionerna krockade men mina teaterlektioner så ja, det blev inget av.


Har du några syskon?
Två äldre bröder och två yngre systrar! Mina bröder är dock bara halvbröder men de har ju alltid funnits i mitt liv så det där med blodsband spelar inte så stor roll.


Hur ser du ut?
Något såhär ungefär! 172cm lång, rödbrunt hår, blå inte så jättestora ögon, rätt små läppar och en liten glugg mellan framtänderna, (ingen tandställning längre), smala axlar och bredare höfter, rätt långa ben som jag gör längre genom att använda midjehöga byxor. Något sådant.Beskriv din klädstil i en mening.
Indietant som ibland fastnar i färgmatchnings-träsket.


Din favorit outfit?
Ett par av mina eiffeltower-jeans från cheap monday, mina bästa vita midjekorta spetsblus med knäppning i ryggen, långt guld-och pärlhalsband och så pippiskorna eller miumiu-platåerna till. Eller mina blå shorts med hög midja tillsammans med det perfekta grå linnet (från dressman av alla ställen!), spetstopp, raybans och så ett par svarta converse till det.


Vart handlar du helst dina kläder?
Jag handlar ju allra allra helst andrahand, och hemma i Norrköping så var Hela Människan min absoluta favorit. Där gör man alltid fynd! Jag köper inte alls mycket nyproducerat längre, bara om jag ser något jag verkligen verkligen vill ha och vet att det kommer vara ungefär omöjligt att hitta något liknande andrahand. Som den här tröjan från h&m som är mitt senaste inköp. Såg den i en katalog, föll direkt, och sen började jakten!

foto: Zandra

 

Har du burit den randiga klänningen jag sålde till dig någon gång :*?
- Ja, ett par gånger! Tillsammans med en spetskrage, ljusa strumpbyxor och ett svart skärp i midjan – perfekt!


Vad är det bästa/sämsta du någonsin har köpt?
Bästa: Mina Miu miu-platåskor. Definitivt. Nästan helt oanvända för åttio kronor. Eller min Canon 40D, jag behövde verkligen en uppgradering och Malte har hjälpt mig på traven att utvecklas inom fotografering!
Sämsta: Något av alla de andrahandsköp som jag köpt bara för dem varit billiga, kanske. Eller ett par jeans jag köpte för att ”jag måste ha dem” och har säkert inte använt dem mer än tio gånger på två år.


Vilken var den bästa dagen i ditt liv?
Oj, hjälp. Kanske min studentdag (även om det var lite av de värre också). Hela dagar är svårt sådär, men på senare tid har jag spenderat många bra dagar med mitt honungshjärta.


Vem inspirerar dig?
Inspirerar till vad? Fotomässigt är det mest vänner, olika fotografer runt på nätet. Textmässigt så hämtar jag inspiration från mitt egna liv, eller parallella universum om man kan kalla det så. Jag vet inte om min blogg är en sådan men kanske kan jag pyssla ihop ett inlägg med mina favoritfotografer och så, vi får se!


Blue crayon dreams that no one ever would see

Senaste månaden har det blivit väldigt himla många fler som hittat hit och det gör mig glad! Nu har jag väl drabbats av lite storhetsvansinne (igen) och tänkte ha en såndär frågestund eller vad man ska kalla det. Jag hade ju en i somras, men jag tog aldrig riktigt tag i att svara på de frågorna. Men om vi säger såhär, fråga precis exakt vad som helst som rör mig, den här bloggen eller kanske också livet, så försöker jag svara så bra jag kan plus att jag försöker svara på de där gamla frågorna (från ett annat liv). Jag känner mig himla larvig men samtidigt, något finns det säkert som någon undrar så ja, då får jag vara larvig!

Vad har du på hjärtat?


Västkustluft och glitterdagar

.0645


Spenderade onsdag till måndag, nästan exakt hundratjugo timmar, i Sveriges nästa största stad där på västkusten. Ett premiärbesök på Bengans där jag lämnade butiken trehundra kronor fattigare men tre underbara skivor rikare. Hade lätt kunna göra av med några hundralappar till men ja, The Suburbs, Neon Bible och Dark was the Night kändes lagom för denna gång.


.0647


Jag har gjort det obligatoriska besöket på Naturhistorsiska för att klappa på blåvalen (med överbett) och fotat ännu en bild på de torkade fjärilarna. Halkat runt i isvindar och skuttat fram i nästan-vår-väder.  Ätit kompiösa mängder mat och äntlingen fått besöka Egg&Milk, för den bästa brunchen någonsin. Delat en luftmadrass  och en kladdkaka med min honungsfågel innan hon drog med mig ut till förorten där vi åt pizza med säkert ett halvt kilo ost och impulsköpte biljetter till Arcade Fire's konsert i Hyde Park sista juni.


.0493


I söndags vaknade jag upp bredvid Zandra, efter att ha pratat killar och London till sent på natten, och hon somnade mitt i mina utlägg om vad man ser framför sig när man ska sova och blundar. En promenad i senvinterluften som avslutades med sushi, innan vi kramades adjö länge vid spårvagnarna.


.0677.0680

 

Nu är jag tillbaka till radhuset, ungefär en tjugo minuter utanför centrala Oslo, och imorgon börjar jag mitt nya arbete i en matbutik! Förvisso bara en extra-tjänst men det är en fantastisk början på min vår (och kanske sommar) här.


startsidan  RSS 2.0